Hur kunde en avancerad, bepansrad säpo-bil tappa kontrollen? I oktober dog konstnären Lars Vilks och två poliser sedan fordonet som de färdades i körde genom mitträcke och kolliderade med en lastbil. Nu lägger åklagare ner förundersökningen om händelsen även om man inte kan ge några tekniska förklaringar.

Det var den 3 oktober 2021 som den personbil som Vilks färdades i kolliderade med en lastbil på E4:an utanför Markaryd. Enligt chefsåklagaren är ”det mest sannolikt” att ett däck på bilen gått sönder, vilket fått föraren att tappa kontrollen. Detta trots att experter påpekat att däcken till en bepansrad bil har ramar inbyggda så att bilen inte ska komma ur balans om punktering sker.

– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger chefsåklagare Per Nichols i ett pressmeddelande.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka, säger han.

Även polisens förundersökning om mord, som drivits parallellt med den från Åklagarmyndigheten, läggs ned.

Detta är det utfall som spreds i medierna omedelbart efter att Lars Vilks omkommit, trots att man då inte haft något som helst underlag. Varför spreds bilden av att det var en trafikolycka då och varför presenteras inga tekniska bevis på hur denna olycka gått till?

*

Se mer: Konstnären Lars Vilks död (4 okt 2021), Lars Vilks var en av yttrandefrihetens största förkämpar (4 okt 2021), Låt FBI utreda Vilks död (7 okt 2021).