”Vi trodde vi var säkra här”, säger en chockad mamma. Familjerna som flytt kriget i Ukraina för att få en fristad i Sverige utsätts för grovt våld av andra migranter.

För lokaltidningen Sydöstran i Blekinge visar pojkarnas mamma upp de blåslagna pojkarna. De har piskats med livremmar av andra migranter.

”De är frustrerade, uppgivna och ledsna. Två av dem, 12 och 17 år gamla är blåslagna – och livrädda”, skriver tidningen. De har just kommit från sjukhuset i Karlskrona.

Mer rädda i Sverige än i Ukraina

”De kunde inte ens i sin vildaste fantasi tro att de skulle behöva vara mer rädda i Ronneby än de var i Ukraina. Så har det ändå blivit”, skriver tidningen.

När de var ute och spelade fotboll dök ett tiotal andra ungdomar upp. Stämningen blev hätsk.

– De pratade arabiska och det gör jag också lite, så jag förstod vad de sa. De började skrika till varandra: ’Slå ukrainarna, slå ukrainarna!’, berättar en av grabbarna.

– Jag försökte förklara att vi inte ville ha bråk, bara spela. Men de brydde sig inte. Istället började de skrika åt oss att vi skulle åka tillbaka till Ukraina.

Sedan blev de attackerade med bälten, omkullkastade och slagna. Den yngste bröt näsbenet. De blev även hotade med kniv, skriver tidningen.

Ska det vara så här i Sverige?

Polisen har tagit emot anmälan, men inget mer har hänt.

– Vi kom till Sverige för att vara trygga och så händer detta. Vi trodde vi var säkra här. Nu vill vi flytta härifrån, men vart ska vi ta vägen, frågar de.

– Ska det verkligen vara så här? Att man inte ska våga gå ut efter klockan sju på kvällen för att man är rädd för att bli misshandlad?

*

Se mer: Ukrainska flyktingar piskades med livremmar, Sydöstran (betalvägg)