I hockeyarenan Scandinavium i Göteborg samlades över 3500 för att på onsdagskvällen lyssna till psykologen och konservative debattören Jordan B Peterson som är på Sverigebesök.

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson är en av vänsterns mest hatade samhällsdebattörer. Han vänder sig mot att feminismen inte låter män vara män. Han motsätter sig vänsterns offermentalitet och samhällsomstörtande postmodernism. 2018 släppte sin första självhjälpsbok ”12 livsregler: ett motgift mot kaos” fått stort genomslag, inte minst bland unga män.

Fyra år senare är han nu på besök i Sverige, i måndags på Hovet i Stockholm och under onsdagen på Scandinavium i Göteborg, för att föreläsa om sin nya bok ”Bortom ordning: 12 nya livsregler”.

Peterson utmanar många

G-P intervjuar några av de som var där och lyssnade på Peterson.

– Jag gillar just det här med att det är okej att driva på och vara manlig, för jag tycker lite att man hör det att det är inte riktigt okej att vara man idag och han säger det på ett bra sätt hur det är okej. Jag uppskattar det, säger 20-årige Emil.

– Men det är just för att han har så många tankar som utmanar många andra, och många gillar inte att bli utmanade. Men det är det som blir intressant, för då blir det en tankeställare, säger 24-årige Max.

– Det finns biologiska skillnader. Men sen finns det är några som är någonting mitt emellan, och det är också okej. Så jag tror bara att man behöver förstå att biologi är biologi och att autonomi är autonomi. Varje kön har sina egna styrkor och svagheter, säger 45-åriga Kristina.

Jag tycker att Jordan Peterson är en väldigt bra förebild. Han är skön att lyssna på och kommer med kloka ord, så det är bara kul att lyssna, säger Melker, 24.