Trots att flera oklarheter finns i förundersökningen om bilkraschen som tog konstnären Lars Vilks och två polisers liv, lades den ner. Åklagarna vet inte vad det är som hörs smälla i en övervakningskamera strax innan kraschen i närheten av vägen Vilks färdades.

Precis före bilkraschen där konstnären Lars Vilks och hans två livvakter dog fångade en övervakningskamera upp flera smällar, rapporterar Dagens Juridik. Först hörs två smällar i snabb följd och därefter en tredje.

Chefsåklagare Per Nichols säger att det fortfarande är oklart vad som hörs men att utredningen har uteslutit att det ska handla om skott från ett vapen.

– Vi har letat efter kulrester, sprängämnesrester och så vidare utan att hitta något, säger han.

Dagens Juridik har lagt upp ljudfilen som åklagarna inte kan förklara. I utredningen står: ”ljudfilen har analyserats av NFC som inte kan uttala sig om vad det repetitiva ljudet innan däckskriken är orsakat av”.

Bilen skakade till

Dessutom berättar ett vittne, som blev omkörd av bilen med Vilks i strax före kraschen berättar att Range Rovern ”skakade till”, att det började ryka och kom ”fordonsdelar farande” innan bilen först körde över i höger körfält och sedan svängde över vägbanan och kolliderade med lastbilen i mötande körfält.
Det omkörda vittnen uppger att bilen körde ”extremt snabbt” och uppskattar hastigheten till 170-180 km/h.

Den officiella förklaringen är att den tunga livvaktsbilen hade vinterdäck i den nästan somriga väderlek som rådde i oktober på uppemot 15 grader. Polisens serviceverkstad hade satt på dem i september eftersom sommardäcken var ”helt slut”. Specialist på däck säger i utredningen att vinterdäck på sommaren är ”helt horribelt”.

Utredningen efter olyckan avslutades för två veckor sedan man inte kunnat konstatera att något brott hade begått.