Polisen höjer terrornivån i Norge och man undersöker om den iranske flykting som utförde terrordådet i centrala Oslo i natt har radikaliserats under senare år. Han är tidigare fängelsedömd för olika brott.

Vid kl 01.14 på natten mot lördag som polisen larmades om en skottlossning vid gaybaren London Pub i centrala Oslo. Flera skott avlossats. 

– Jag såg en man komma in med en väska, han plockade upp ett vapen och började skjuta, säger NRK-reportern Olav Rønneberg som blev vittne till händelsen.

Två döda och 21 skadade

Tidningen VG rapporterar om ”kaotiska scener” på platsen.

– Folk förstod först inte vad som hände, men sedan blev det panik, säger ett vittne till VG.

Tidningen rapporterar att två har dödats och 21 skadats i skjutningen. Tio är allvarligt skadade, men inte livshotande.

De två döda är en man i 50-årsåldern och en man i 60-årsåldern.

42-åring från Iran misstänkt

Den 42-åriga mannen, som greps på platsen och är misstänkt för nattens skottlossning i Oslo är Zaniar Matapour, rapporterar norska Dagbladet. Han misstänks för mord, mordförsök och terrordåd. 

Polisen utgår från att det var en gärningsman, men de utesluter inte att det kan ha funnits medbrottslingar, uppger de i pressmeddelandet.

Han är norsk medborgare, men kommer ursprungligen från den kurdiska delen av Iran. Han kom till Norge i början av 90-talet med övriga familjen.

Han är tidigare dömd till fängelse för en knivhuggning och för kokaininnehav, enligt tidningen. Vid en pressträff under lördagsmorgonen sade polisen att man kände till den gripne mannen sedan tidigare. Han har ännu inte förhörts av polisen.

Socialdemokratiske statsministern chockad

Norges socialdemokratiske statsminister, Jonas Gahr Støre, har informerats om skjutningen och kallar det som hänt för en ”chockerande och grym attack”, rapporterar NRK.

– Skottlossningen utanför Londonpuben i Oslo i natt var en grym och djupt chockerande attack mot oskyldiga människor. Mina tankar går till offren och deras anhöriga, skriver statsministern i ett uttalande enligt NRK.

Extrem islamism

Norska säkerhetspolisen PST meddelade på lördagseftermiddagen att de betraktar nattens attack som ett extremt islamistiskt terrordåd. Det går inte utesluta att nattens dåd inspirerar andra att agera, säger PST.

Polisen har haft kännedom om gärningsmannen sedan 2015 då han radikaliserade och blev delaktig i ett extremt islamistiskt kontaktnät i Norge.

Säkerhetspolisen vill inte specificera vilket nätverk det rör sig om, men PST-chefen säger till VG att mannen har ”sympatiserat med IS”, islamiska staten. Den terrorgruppen som har spridit skräck och förödelse i bland annat Syrien och Irak.

Därför har Pride-paraden som skulle hållas på lördagen skjutits upp, rapporterar Dagbladet. Den får hållas vid ett senare tillfälle.

Rubrik hos NRK.no.