S-regeringen står för kaos och total oordning. Det märks överallt – från passköer till senkomna och slarviga pensionsförslag i riksdagen. Talmannen måste stoppa servettskissen som vänstersidan slänger fram alldeles för sent.

I morse förklarade C-ledaren Annie Lööf att hon fått vänsterpartierna att ändra sig i en ny pensionskompromiss. Därför kommer Centerpartiet också att rösta på S-regeringens budget.

Men pensionskompromissen lades fram utan att ha genomgått den beredning som riksdagsordningen föreskriver. Därför avvisade finansutskottet att lägga fram förslaget till riksdagens möte i kammaren på onsdag.

Likhet inför lagen och reglerna måste gälla

Detta protesterar vänstersidan mot. I Sveriges Radio hävdade Martin Ådahl (C) att de fyra partierna S, MP, V och C har majoritet och att de därför ska få agera precis hur de vill i riksdagen. Det är demokrati, enligt Ådahl.

Det är fel. Även Centerpartiet har röstat igenom de regler som ska gälla i riksdagen inför beslut, exempelvis tidsramar så att alla förslag blir seriöst beredda inför beslut som gäller både lagar och miljardbelopp i budgeten.

Riksdagsordningen är fastställd i demokratisk ordning. Nu vill vänsterpartierna strunta i dessa regler, för att det gynnar dem själva. Men så byggs inte en rättsstat. Sverige har längre än de flesta nationer hållit på rättsordning där likhet inför lagen gäller. Detta ska inte Martin Ådahl eller Magdalena Anderson (S) få rucka på!

Också C, S, V och MP måste följa reglerna!

Norlén måste avslå Ådahls yrkande på onsdag

Därför är det viktigt att talman Andreas Norlén på onsdag avvisar Martin Ådahl när han, som han idag sagt att han tänker göra, från talarstolen yrka bifall på vänsterkompromissen om pensionerna.

Talmannen har all rätt att avvisa begäran, enligt reglerna. Då kan vänsterpartierna skicka frågan till Konstitutionsutskottet. De får de gärna göra. Där finns en majoritet för lag och ordning: nio ledamöter tillhör M, SD, KD och L medan vänsterpartierna har åtta ledamöter.

Konstitutionsutskottets majoritet kan alltså backa upp talmannen i att hålla på lag och ordning – också i riksdagsarbetet.

Det är skamligt att vänsterpartierna, till vilka C numera hör, anser sig stå över de demokratiskt fattade regelverken som ska garantera att riksdagen utför ett seriöst arbete.

Men det är inte förvånande. S-regeringen förmår skapa kaos överallt i landet i brist på respekt för den verklighet man är satt att leda. Så varför skulle vänsterpartierna inte skapa kaos också i riksdagen?