Sänk standarden på fängelserna. Gör platserna billigare. Och köp fängelseplatser inom EU där de är som lägst. Jimmie Åkesson vill lösa trängseln på svenska fängelser genom att hyra platser utomlands – till exempel i Rumänien.

Fängelseplatser är extremt dyra i Sverige jämfört med andra europeiska länder. Internationell statistik visar, som Samtiden tidigare rapporterat, att Sverige idag lägger tre gånger så mycket pengar per fängelseplats som exempelvis Storbritannien, Frankrike och Österrike. De uppemot 150.000 dollar Sverige lägger per plats och år räcker till minst tre platser i ett flertal europeiska länder.

I en intervju för Göteborgs-Posten (betalvägg) idag konstaterar SD-ledaren Jimmie Åkesson att en sänkt standard för dömda inte som något problem.

– Standarden i Sverige är för hög och ligger till grund för den överbeläggning vi har i dag, säger han.

Billigast är Rumänien

Jimmie Åkesson vill se en rad förändringar på rättsområdet. Bland annat att fängelsedömda snabbare ska kunna börja att avtjäna sina straff. Här tittar Sverigedemokraterna på Danmark, där man redan i dag hyr platser utomlands för att öka kapaciteten.

– Vi har tittat lite på kostnaderna i olika länder och det billigaste landet är Rumänien. Är det sådana som sitter i fängelse i Sverige och sedan ska utvisas så spelar det väl ingen roll om de sitter i Sverige, Rumänien, Tyskland, Bulgarien eller nåt annat land, säger Åkesson.

Han säger att det är ”orimligt” att fängelsedömda har egna rum. Han tycker att Kriminalvården oftare än i dag ska ställa in flera sängar i rummen.

Åkesson tror att de andra oppositionspartierna kommer att acceptera fler och billigare platser för att låsa in de som döms för grova brott.

– Alternativet är att vi har en massa farliga människor som går fria i väntan på att få plats på fängelse.