Otroligt nog ligger de flesta partier mycket nära sitt valresultat 2018. Bara ett parti har ökat – Socialdemokraterna. Allt medan deras stödpartier tappat mest.

KOMMENTAR. Helt galet. Den Sifo-mätning som nu publicerats för juni visar att de flesta partier varken har ökat eller minskat sedan förra valet. KD, SD, V och M ligger mycket nära förra valresultatet.

Det som hänt är att S tagit drygt 5 procentenheter från januaripartierna MP, L och C.

Mest har Centerpartiet tappat, -2,6 procentenheter.

Ingen har gått över blockgränsen

Detta betyder att knappt någon väljare alls gått över blockgränsen och ändrat balansen. När det gäller mandat blir utfallet i Sifo exakt – exakt! – detsamma som gäller idag: 175 för vänstersidan och 174 mandat för oppositionen.

Allt är tillbaka till ruta ett.

Fast utan Kakabaveh…

Inga (!) mandatförändringar på blocknivå

Största förändringen är att Miljöpartiet får lämna riksdagen enligt Sifo. Men alla deras mandat går till S, liksom nio mandat från C. I riksdagen idag har regeringssidan 175 mandat och enligt Sifo skulle de vid val idag få… 175 mandat.

Oppositionen har idag 174 mandat och kommer enligt Sifo att få 174. Rörelserna är mycket små: M och KD ökar med 1 mandat, SD ökar med 2 mandat, medan L tappar 4 mandat.