Turkiets islamistiske ledare Erdogan kommer att utnyttja situationen maximalt och alltid kräva mer. Därför rekommenderar Mellanösternexpert Sverige att svara med att pressa ut Turkiet, exempelvis med hot om turistbojkott.

KOMMENTAR. När Erdogan säger nej till Sveriges Nato-ansökan om han inte får en rad krav tillgodosedda, är det inte första gången han ägnar sig åt utpressning mot västländer.

”Enda vägen framåt är att sätta hårt mot hårt”, säger Mellanösternexperten Michael Rubin vid konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute. 

Svara med samma mynt

Han hänvisar till när USA begärde att den turkiske presidenten skulle släppa en fängslad amerikansk pastor som på lösa grunder anklagades för terrorism. Erdogan struntade i propåerna till dess USA hotade med ståltullar mot Turkiet. Då släpptes pastorn direkt.

Nu måste Sverige göra likadant. Pressa ut Erdogan på ett område där han är svag och utsatt. Just nu är Turkiets ekonomi en sådan punkt där man kan hota att ge Erdogan en käftsmäll.

– Alla åtgärder som försvagar Turkiets valuta är åtgärder som Erdogan inte kan stå emot särskilt länge. Att begränsa turismen till Turkiet kan också vara en nyckel, eftersom turistsektorn är så svag att Erdogan tvingats skjuta upp skolstarter för att uppmuntra inhemsk turism. Det handlar inte bara om pengar utan även om potentiella röster i presidentvalet 2023, säger Rubin till SvD.

Slå till där det gör ont

En åtgärd som kanske biter på Erdogan vore att regeringen hotar införa sanktioner mot Turkish Airlines. Flygbolaget ägs gemensamt av staten och privata investerare, varav de flesta har kopplingar till Erdogan.

– Hur det kan få fortsätta flyga till Sverige eller någon annat Natoland medan detta pågår är obegripligt. Att det är effektivt att rikta in sig på Turkish Airlines visade sig också förra året när ett tyst EU-hot om sanktioner mot flyg­bolaget fick Turkiet att sluta flyga irakiska migranter till gränsen mellan Vitryssland och Polen, säger Rubin.

Ja, Sverige måste visa framfötterna

Detta är goda råd till Sverige. Vi ska naturligtvis inte ge efter för oförskämda turkiska påtryckningar. I storpolitiken gäller det att vara tuff och hård för att inte bli överkörd. Dialog fungerar ungefär lika bra som i vissa utsatta områden. Det är rå styrka som räknas. Nu gäller det för riksdag och regering att agera så att man lyckas med det man föresatt sig. Då gäller det att sätta Erdogan på plats och utöva lika skamliga påtryckningar mot honom som han riktar mot oss.