Jörgen Hellman (S) är ordförande i skatteutskottet har varit skriven på en adress i Vänersborg för att kunna lyfta boersättningar och traktamente. Men ingen i grannskapet har sett honom i huset, som är fallfärdigt och saknar avlopp.

Det är Uppdrag granskning i SVT som besökt S-riksdagsmannens påstådda bostad. Huset är fallfärdigt med trasiga fönster och utan fungerande toalett och avlopp. När reporter frågar folk i grannskapet har de aldrig sett riksdagsmannen där.

Men till SVT säger Jörgen Hellman att han bor i den fallfärdiga kåken 20-30 procent av året.

Riksdagen gör inga kontroller av uppgifterna som ledamöterna lämnar in som underlag för att få ut hundratusentals kronor i ersättning.

– Ledamoten måste rimligen själv ta ansvar för de uppgifter han eller hon lämnar, säger riksdagens talman Andreas Norlén (M).

Ändrar adress efter avslöjandet

En timme efter att Uppdrag granskning besöker huset där Jörgen Hellman påstår att han bott sedan 2015 så ändrar han sin folkbokföringsadress. I sin ansökan till Skatteverket har han uppgett att flytten skett två veckor tidigare.

Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket, säger att det är ett gränsfall om man kan kalla huset norr om Vänersborg för ett permanent boende. 

– Jag förutsätter att riksdagen utreder det där. Jag förutsätter också att de kontaktar Skatteverket när de är klara med det där så att vi får reda ut det, säger hon.