Utländska it-tekniker från Ryssland har arbetat innanför skalskyddet på Sveriges Radio, trots att de inte hade genomgått säkerhetsprövning. De fick passerkort och kunde i över ett år röra sig fritt i stora delar av Radiohuset, som är ett militärt skyddsobjekt.

En av de ryska teknikerna har tidigare arbetat för regimtrogna ryska mediekanalen RT och för det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk, rapporterar DN.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att frågan om de utländska teknikerna inte nådde hennes bord och att hon ”inte är bekväm” med det granskningen visar.

– Med den synen vi har på Ryssland och ryska konsulter i dag hade vi nog inte tyckt att det var okej att ha honom här, säger hon.

Nya systemet kraschade

Intern kommunikation, som DN har läst, visar att det it-system som de utländska teknikerna installerade inte fungerade som avtalat. Ett tiotal källor – i olika funktioner och med god insyn i projektet – vittnar om en programvara som strulade från dag ett. Systemet höll inte måttet. Det gick långsamt, det kraschade.

Sammanlagt har 27 utländska it-tekniker deltagit i projektet. DN har med hjälp av intern dokumentation, sociala medier och källor inifrån projektet identifierat it-tekniker från bland annat Israel, Ryssland och Frankrike. Sveriges Radio lät inte säkerhetspröva dessa tekniker trots att de fick passerkort in i alla delar av radiohuset.