Morden i gängmiljö har ökat i Stockholms län under 2022 jämfört med tidigare år. Fram till 14 juni hade 14 dödats i 54 skjutningar. Hela förra året dog 23 personer i skjutvapenvåld i 136 skottlossningar.

ANALYS. Också statistiken för hela riket är dyster. 33 dödsskjutningar till 14 juni i år, jämfört med 45 för hela förra året.

När det gäller antalet skjutningar är de något över genomsnittet för förra året, 183 fram till 14 juni jämfört med 172 på halvårsbasis 2021, enligt polisens egen statistik.

Antalet skottskadade är ungefär på samma nivå som förra året. Den här utvecklingen har fått polisen att spekulera i att de kriminella oftare skjuter för att döda, inte för att skada eller skrämmas.

Polisen är närmare att knäckas än gängen

Denna utveckling ska ställas i ljuset av alla larmrapporter som kommer inifrån polisen om att mordutredningar sköts av personer som varken kan läsa eller skriva på svenska.

Misstankar uppstår om att den socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson har gjort polisen till en integrationsåtgärd. Det är inte bara Samhall och bidragsjobb som fylls med migranter, utan också polisen.

Det är annars svårt att förklara varför polisen, som har mer av allt – pengar, resurser, personal – ändå klara upp allt färre brott.

Skjutningar i Stockholm våren 2022. Orange: skottskadad. Röd: dödlig utgång. Källa: SVT.