Medierna har uppfattat att V-vilden i riksdagen, Ahmine Kakabaveh, givit upp och lägger ner sin röst. Men i intervju med P1 Morgon på tisdagsmorgonen säger hon att hon kan ändra sig – om S inte går ut offentligt före omröstningen med bekräftelse på att deras uppgörelse från november ligger fast.

KOMMENTAR. Klockan 12 ska riksdagen rösta om misstroende eller inte ska riktas mot justitieminister Morgan Johansson (S) för den allvarliga våldsutvecklingen i landet. Detta på initiativ av Sverigedemokraterna.

Kakabaveh vinglar hit och dit

Avgörande röst har Ahmine Kakabaveh. Hon har velat fram och tillbaka de senaste dagarna.

I fredags sa hon till Aftonbladet att hon kräver att S-regeringen tar bort terrorstämplingen av kurdiska organisationer som PKK.

– De ska tas bort på terrorlistan. Så länge de är med så kommer den kurdiska frågan behandlas på detta sätt, sa hon då.

Sedan har hon tidigt på tisdagsmorgonen sagt till SVT och TV4 att hon lägger ner sin röst och därmed räddar Morgan Johansson.

Men i radions P1-Morgon strax för kl 8 på morgonen ställer hon nya krav för att göra så.

– Jag väntar till kl 12 om Tobias Baudin och Socialdemokraterna bekräftar offentligt i medierna. Det finns tid att ändra sig, säger hon till radion.

– Jag har sagt att de ska säga det till medierna. Att de ska bekräfta det, fortsätter hon.

Avtalet gäller bland annat stöd och ökat samarbete med det kurdiska partiet PYD, något som Turkiet ser som anledning till att inte stödja Sverige i Nato-ansökan.

Nya krav kan fälla Morgan

Dessa nya krav på att regeringen offentligt ska gå ut med stöd till kurdiska organisationer är mycket känsligt, med tanke på Nato-ansökan. Frågan är om Magdalena Andersson är beredd att offra Nato för att tillfredsställa Kakabaveh.

Om Socialdemokraterna inte offentligt ger sitt stöd nu på förmiddagen kan hon alltså rösta nej till Morgan Johansson, trots allt.