Sverige behöver lägga om sin säkerhetspolitik eftersom Ryssland gjort det. Istället för fredlig samexistens har Vladimir Putin väckt Peter den stores erövringar från Sverige till liv och föredöme.

Internationella medier har givit stor uppmärksamhet åt det tal som Putin höll i torsdags, på Peter den stores 350-årsdag. Putin jämförde sitt agerande i Ukraina med hur den ryske tsaren Peter den store erövrade landområden utmed Östersjökusten från Sverige och kung Karl XII på 1700-talet.

Putin väcker 1700-talet till liv

Det var på mark som varit svenskt som Peter den store byggde Sankt Petersburg. Putin sa att ”man kan få intryck av att han genom att slåss mot Sverige erövrade mark. Men han tog ingenting, han tog tillbaka det.”

Det är Karl XII:s tid som Putin vill väcka till liv. Då länders regenter kunde kriga sig till landområden.

Som svar på denna mer krigiska hållning behöver också Sverige vara redo för konfrontationer, så som regenter var förr, (även om jag hellre än Karl XII ser tillbaka på Karl XI som konsoliderade Sverige som stormakt, snarare än erövrade nya landområden).

I vår tid är försvarsalliansen Nato det sätt som Sverige snabbast och effektivast kan stärka sin säkerhetspolitiska ställning. Men snabba förändringar är alltid vanskliga. Det ser vi nu när Turkiet försöker maximera sina fördelar som betalning för att godkänna Sverige och Finland.

S-regeringen vinglar mellan Kakabaveh och Erdogan

I riksdagen signalerar S-regeringen sin underkastelse under Erdogans hot. ”Turkiet kan glädja sig åt flera formuleringar i Sveriges nya utrikespolitiska deklaration, som presenterades på fredagen”, skriver DN.

Regeringen presenterade en ny utrikesdeklarationer där man begraver de tidigare Nato-negativa ståndpunkterna. Flera av utrikesminister Anna Lindes formuleringar var ägnade att fjäska för Ankara.

”Sverige kommer solidariskt att bidra till hela Natos säkerhet, inklusive Turkiets. Vår ambition är att i konstruktiv anda komma framåt i de frågor som Turkiet har rest”, sade Ann Linde till exempel.

Varför har Socialdemokratin så lätt att låta sig utpressas av utländska intressen? Först skickar man miljarder kr till kurdiska områden efter krav från V-vilden Amineh Kakabaveh. Nu går man i offentliga skrivningar turkiska utpressningskrav till mötes.

Sverige först – istället för humanitär stormaktsambition

Detta är fel väg. Utpressare ska inte tillfredsställas. Hårt mot hårt är bättre. Här är det dessutom så att övriga Natoländer, inte minst USA, har mycket att tjäna på att Nato utökas med en nordlig flank. Det är nuvarande medlemmar i Nato som ska tala Erdogan tillrätta.

Sverige ska se till sina intressen. Exempelvis är vapenexport något som höjer det svenska välståndet och välfärden. Sverige har sedan 1600-talet varit en stor vapentillverkare och exportör. Det ska vi inte skämmas för. Att exportera till Turkiet är en vinn-vinn-situation.

Dessa mina resonemang utgår från en utrikespolitik på temat ”Sverige först” som borde ta över från den som varit rådande sedan Olof Palme, det vill säga ambitionerna att vara en ”humanitär stormakt”, då regeringen sprider svenska skattemedel till allehanda diktaturer bara för att svenska politiker ska få möta applåder och känna sig viktiga när de reser utomlands.