Tre partiledare får signifikant ökat förtroende av väljarna i maj. Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) är efter S- och M-ledarna de med störst förtroende. Johan Pehrson (L) lämnar också det absoluta bottenträsket.

Med tanke på oroligheterna i vår omvärld får alla partiledare högre förtroende av väljarna. Folk vill kunna lita på politiska ledningen för landet i känsliga lägen. Mest ökar Johan Pehrson, som dock som ny partiledare tillhört bottenskiktet med MP-språkrören. Nu drar han ifrån dem, men har en bit kvar till mellanskiktet där V- och C-ledarna finns.

Det är alltså så att oppositionen har tre av de fyra första platserna. Överst tronar dock S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson (S). Det framgår av Sifo-mätning som Expressen publicerar på söndagen.

Partiledarförtroende maj 2022

Magdalena Andersson: 62 procent (+4)
Ulf Kristersson: 37 procent (+3)
Jimmie Åkesson: 30 procent (+4)*
Ebba Busch: 30 procent (+4)*
Annie Lööf: 24 procent (+3)
Nooshi Dadgostar: 23 procent (0)
Johan Pehrson: 14 procent (+5)*
Per Bolund: 9 procent (+1)
Märta Stenevi: 8 procent (+1)

* Signifikant förändring sedan mätningen i maj.