I gårdagskvällens Aktuellt i SVT blev det i en debatt mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf tydligt att Centerpartiet valt sida. Partiet kommer enligt allt fler bedömare att sätta sig i en S-ledd regering efter valet – om väljarna ger vänstersidan majoritet.

Det var efter att Centerpartiet under gårdagen röstat fram en S-budget som de båda partiledarna möttes i Aktuelltstudion.

V inte längre ytterkant för C

När Annie Lööf försökte hävda att hon inte förhandlar med ”ytterkantspartier” replikerade Jimmie Åkesson att Lööf nu gjort upp med Vänsterpartiet om budgeten. Ett konstaterande som Lööf inte sa emot.

Åkesson påpekade att Lööf inte bara svikit löftet att inte bli stödparti åt Socialdemokraterna utan nu också samarbetar med Vänsterpartiet. Det är hög tid för henne att äta upp sin högra sko, det hon lovade göra 2013 om hon började samarbeta med vänsterpartierna. När Åkesson föreslog det i debatten förbigick Lööf uppmaningen med tystnad.

Majoritetsregering önskvärt

Efter all den turbulens som dominerat riksdagen denna mandatperiod efterlyste Åkesson en majoritetsregering. Då skulle det inte blir stökigt och ingen enskild vilde skulle kunna avgöra omröstningar om statsminister och budget.

Annie Lööf ville också se breda lösningar, men var inte lika tydlig med att hon nu siktar på att kliva in i en vänsterregering för att skapa majoritet, om det skulle bli möjligt. Men de flesta bedömare menar att Centerpartiet i praktiken har valt sida – den röda. Det blir omöjligt för Lööf att återvända till de borgerliga efter alla de svek som hon utsatt inte minst Ulf Kristersson för.

En röst på Centerpartiet i valet i september är en röst för en Socialdemokratisk regering. Det är nu ett faktum. Även om Lööf ännu vägrat att äta upp sin högra sko.