På lördagseftermiddagen säger norska säkerhetspolisen PST att terroristen som sköt ihjäl två män och skadade ett 20-tal på barer i centrala Oslo är känd som sympatisör till extrem islamism.

Norska säkerhetspolisen PST meddelade på lördagseftermiddagen att de betraktar nattens attack som ett extremt islamistiskt terrordåd.

Det går inte utesluta att nattens dåd inspirerar andra att agera, därför råder förhöjd terrorberedskap, säger PST.

Polisen har haft ögonen på Matapour

Polisen har haft kännedom om gärningsmannen Zaniar Matapour sedan 2015 då han radikaliserade och blev delaktig i ett extremt islamistiskt kontaktnät i Norge.

Säkerhetspolisen vill inte specificera vilket nätverk det rör sig om, men PST-chefen säger till VG att mannen har ”sympatiserat med IS”, islamiska staten. Den terrorgruppen som har spridit skräck och förödelse i bland annat Syrien och Irak.

Mannen sköt mot bland annat en gaybar.

Därför har Pride-paraden som skulle hållas på lördagen skjutits upp, rapporterar Dagbladet. Den får hållas vid ett senare tillfälle.

Förhördes i maj

PST uppger att de i maj i år förde samtal med den åtalade ”i samband med att han visat intresse för markeringar och uttalanden som uppfattas som ett brott mot islam”, rapporterar VG.

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsmannen hade uppsåt till våld, men PST är också medveten om att gärningsmannen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, säger PST-chefen Roger Berg.

– Vi hade inga indikationer inför gårdagen som tydde på att vi skulle ha en särskild oro för honom, säger Berg.

Polisen betraktar skjutningen som en extrem islamistisk terrordåd.

– Det pågår ett arbete med att klargöra graden av ideologisk motivation och kopplingar till andra extremister eller associerade nätverk, säger PST-chefen.

Kom lindrigt undan 2019

I juli 2019 greps Matapour för mordförsök, olagligt innehav av skjutvapen och olagligt bärande av en kniv på allmän plats.

Matapour släpptes efter några dagar mot åklagarens vilja. Åklagaren menade att mannen hade en historia som gav skälig anledning till misstanke, och att tidigare fall visat att han hade tillgång till vapen. Enligt beslut av Borgartings hovrätt släpptes han på fri fot eftersom rätten inte fann skälig grund för misstanke.