Polisen avråder från manifestationer mot det islamistiska våldet efter terrordådet i helgen. Skälet är att den norska säkerhetspolisen, PTS, inte har full översikt över extremister från ”en specifik miljö”.

Säkerhetspolisens chef Roger Berg vill inte gå ut med vilka uppgifter man grundar den höjda beredskapsnivån på.

– Vi fruktar att det kan komma en följdhandling. Vi har sett det vid flera tidigare tillfällen i andra länder, säger Berg till NRK.

Enligt Berg är situationen sådan att säkerhetspolisen inte kan sänka hotnivån till normalnivå. Personerna som man befarar kan utföra nya dåd är både personer som är kända av myndigheten sedan tidigare, men enligt Berg kan det också handla om helt okända personer.

– Just nu vill vi inte kommentera det specifikt. Detta är huvudfokus för Oslopolisens utredning och vi ska vara väldigt försiktiga med att säga något om det. Men vi försöker ta kontroll över situationen, och få en bra överblick kring vad vi står inför. Jag vill inte kommentera specifika personer eller miljöer, säger han.

Rikspolischefen tydlig

Norges rikspolischef Benedicte Bjørnland var tydligare när hon talade med media.

– Med anledning av informationen från PTS och att queermiljön är en del av extrema islamisters fiendebild så är polisens tydliga rekommendation att pride-event i Oslo och andra eventuella pride-evenemang i landet skjuts upp tills vidare, sa hon.

Justitieministern Emelie Enger (Senterpartiet) har meddelat att den norska regeringen kommer att utreda polisens arbete med anledning av dådet. Den islamistiske terroristen Zainar Matapour fanns på PTS radar sedan 2015, men trots det kunde han alltså utföra den misstänkta terrorhandlingen som han under måndagen häktades för, rapporterar G-P.