Varför gör de på detta viset?! Den tunge S-ledamoten Jörgen Hellman har varit skriven i en fallfärdig kåk utan avlopp för att komma åt ersättningar på 700 000 kr. Nu avgår han från sitt riksdagsuppdrag.

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) lämnar alla sina uppdrag efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om hans bostadsersättning, uppger Socialdemokraterna för TT.

I en kommentar på Facebook nekar han till att han skulle ha fått någon ersättning han inte har rätt till.

”Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti.”

Hellman (S) har fått 700 000 kronor i ersättning för att han formellt varit skriven i ett hus utan vatten och avlopp. Han hävdar att han inte diskar och använder toalett i grannens ladugård som ligger åtta minuters promenad bort.

Detta fusk händer gång på gång

Riksdagsledamöter som bor i sin valkrets runt om i landet och har mer än 5 mil till riksdagshuset har rätt till ersättning från staten för resor, övernattningslägenheter och traktamenten.

Detta har blivit en guldgruva för skrupellösa politiker som på allehanda finurliga sätt vill komma åt skattepengar för egen vinnings skull. Exempelvis avslöjade SVT också att en M-ledamot var skriven hos sin bror för att kvittera ut ersättningar ur statskassan. Mest kända fall är nog när S-ledarna Håkan Juholt fick full hyresersättning trots att hans sambo bodde i lägenheten.

Avslöjandena har varit många. Politikerna vet att journalister granskar de räkningar som lämnas in. Och dessa handlingar är offentliga. Det borde innebära att politiker begriper att risken är stor att avslöjas. Men, nej.

Lockelsen att fuska till sig pengar från skattebetalarna tycks alldeles för stor hos skrämmande många politiskt valda. Eller ska vi se reseersättningarna som en moralisk test? Som en råttfälla att fånga skrupelfria individer i, så att de får avgå?

Alla ska inte behöva bo i Stockholm

Jo, så är det nog. För de politiker som ärligen bor kvar med familjen långt från Stockholm och pendlar från hemmet till huvudstaden, är detta system nödvändigt. Om det skulle avskaffas, tvingas de som väljs till riksdagen att bosätta sig i Stockholm. Och så ska vi inte ha det.

Men man tar sig för pannan. Tänk om politiker kunde använda sin kreativitet för att göra Sverige bättre istället för att söka fuska sig till skattemedel för egen del.

*

Se Uppdrag granskning: Maktens bostäder.