”Sverige har blivit ett våldsamt skräckexempel”, sa Henrik Vinge (SD) när han motiverade misstroendet mot justitieminister Morgan Johansson (S). I voteringen klarade sig Johansson kvar, även om 174 röster ville avsätta honom och endast 94 röstade för att han skulle vara kvar.

KOMMENTAR. Skälet till att justitieministern blir kvar är att det krävs en majoritet – 175 röster – för att avsätta en minister. Och den sista rösten som kunnat fälla honom, Amineh Kakabaveh, valde till slut att stödja regeringen genom att inte rösta mot Johansson.

Frågan är vad Kakabaveh har fått för sitt agerande. I november fick hon 3,6 miljarder kr ur svenska biståndsbudgeten till kurdiska områden i Syrien för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Under förmiddagen ändrade sig Kakabaveh tre gånger om hur hon skulle agera. Vad kom S och ledamoten till sist överens om? I fredags krävde hon att S ska häva terrorstämpeln mot kurdiska PKK. Vad Kagabaveh fått för sin röst är oklart.

Upprättelse

Gruppledaren Henrik Vinge (SD) var starkt kritisk till samhällsutvecklingen och beskrev Sverige som ”ett våldsamt skräckexempel” i världen.

– I dag röstar vi för alla människor som blivit offer i vårt land. Vi röstar för att ge dem upprättelse, sa han.

Utöver SD röstade M, KD och L för att fälla justitieministern.

Morgan Johansson klarade misstroendeomröstningen. Totalt 174 ledamöter röstade för att avsätta Johansson, men det hade behövts en röst till för att fälla honom.

Nu hänger det på svenska folket om Sverige efter valet ska få en ny justitieminister i en ny regering, eller om det blir fyra år till med Morgan Johansson i justitiedepartemetet.