Det är över för Amine Kakabaveh. Hon har låtit sig grundluras av Socialdemokraterna. Hennes avtal för att stödja Magdalena Andersson som statsminister i november är nu inget värt. Socialdemokraterna lovar istället för stöd till kurderna att stödja Turkiets krav på nationell säkerhet.

V-vilden Amine Kakabaveh anser att det inte går att lita på Socialdemokraterna sedan de svikit det avtal man tecknat med henne om stöd till kurdiska organisationer. I Nato-avtalet med Turkiet ska Sverige tvärtom motverka terrorism som utförs av kurdiska krafter.

Kakabaveh öppnar för att stödja misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S). Miljöpartiet överväger misstroende, säger Märta Stenevi (MP).

35 krävs för att begära misstroendevotum

Men är det möjligt?

Knappast.

För att ett misstroende ska prövas i riksdagens kammare måste 35 ledamöter (10 procent av alla) stödja en sådan framställan. Så många riksdagsmandat har inte Miljöpartiet. De har inte ens hälften – 16 mandat.

Men om Vänsterpartiet med sina 28 mandat stöder misstroendet kommer man över 35 ledamöter (1+16+28=45).

Men nu är det sommar. Riksdagen är hemförlovad till efter valet.

115 krävs för att kalla in riksdagen

För att kalla in riksdagen för extra möte krävs det att 115 ledamöter begär det. Alltså räcker inte V+MP.

Men om Sverigedemokraterna ansluter? Då kommer man upp i 107 ledamöter (1+16+28+62=107), vilket alltså inte räcker det heller.

Dessutom har både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna sagt att det inte är aktuellt med misstroende.

– Vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september, skriver SD:s gruppledare Henrik Vinge i en kommentar.

Låt väljarna avgöra

Det är en klok hållning. Det är mindre än tre månader till valdagen. Nu ska svenska folket få säga sitt om hur landet ska skötas under kommande fyra år.

Då vore det en välgärning om vi fick en majoritet för oppositionspartierna, och en stabil regering där alla partier går åt samma håll och där alla partier samtalar och förhandlar med varandra.

Tiden för misstroendevotum i riksdagen är över, nu är det väljarnas tur att rikta misstroende mot regeringen i riksdagsvalet.