I riksdagen väckte Sverigedemokraterna på torsdagen misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) med stöd av M, KD och L.

Jimmie Åkesson konstaterar på Facebook att ”Otryggheten biter sig fast och gängkriminaliteten är allt annat än knäckt. Antalet skjutningar ökar och sätter skräck i varje del av vårt land. Sverige har förvandlats till ett gangsterland … Morgan Johanssons misslyckanden är förmodligen ett av de mest tragiska kapitlen i svensk historia.”

Han vänder sig särskilt mot den taktik S-regeringen tvingat på polisen om att vara mjuk mot de kriminella, en ”saft- och bullepolitik”.

Förtidspensionera Morgan Johansson

Morgan Johanssons misslyckanden kan inte få fortgå en enda dag mer än nödvändigt”, skriver Åkesson. ”Vår inställning är att oavsett valets utfall, så bör han förtidspensioneras som Sveriges justitie- och inrikesminister.”

Moderaterna, KD och L ställer sig bakom SD:s misstroende.