Han har vuxit till att bli något av det svenskaste vi har – krönikören, gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom. På sitt typiskt frejdiga vis talar han om midsommar i en intervju som genomsyras av svenska traditioner och fosterlandskärlek.

Så här på Midsommardagens förmiddag kan jag verkligen rekommendera intervjun i Fokus (betalvägg) där Edward Blom berättar om hur man bör uppträda på festligheter (om etiketter som han just skrivit bok omkring) blandat med beskrivningar om hur olika svenska traditioner kring Midsommar vuxit fram.

Om hur sillen kommit att dominera. Om brännvinet, dess smaksättning och hur man ska inmundiga nubben för att få sjunga så många snapsvisor som möjligt.

Får man bita av snapsen?

– När jag var ung tillhörde jag de här högmodiga som ansåg det vara förbjudet att bita av en snaps. Men där han jag bytt åsikt. Till och med de flesta studentnationer rekommenderar att man dricker snapsen i tre omgångar för att kunna sjunga tre visor till varje, säger Blom.

Han berättar för Fokus att när han kryddar eget brännvin brukar han späda ner den till 30 procents alkoholhalt.

– För varje tre hela snapsar kan du alltså dricka en fjärde utan att bli mer berusad. Biter du även av i tre omgångar kan du alltså sjunga hela tolv snapsvisor i stället för tre 40-procentiga där du inte biter, säger han.

Älskar svenska traditioner

Och han talar sig varm för vår rätt att få fira svenska traditioner.

– Jag har alltid varit fascinerad av de svenska traditionerna och den svenska historien och framför allt den fantastiska tiden under slutet av 1800-talet då Sveriges välstånd började byggas.

Han beskriver nationalism på ett otvunget vis, och vill för att inga missförstånd ska uppstå hellre tala om fosterlandskärlek. Det handlar om positiva känslor för sin hembygd, för sin kultur.

Man blir glad över att ta del av Edward Bloms livsfilosofiska betraktelser på svenska.

Så det är bara att önska alla: Glad Midsommar!

Faksimil: Fokus.