Inför möjligheten att justitieminister Morgan Johansson (S) fälls i misstroendevotering i riksdagen hotar statsminister Magdalena Andersson (S) att avgå mindre än ett halvår efter hon avgick senast.

KOMMENTAR. Med Sverigedemokraterna i spetsen riktar oppositionen misstroende mot justitieministern. Jimmie Åkesson motiverar begäran på Facebook ”Morgan Johanssons misslyckanden är förmodligen ett av de mest tragiska kapitlen i svensk historia.”

Hela regeringen avgår om Johansson faller

På torsdagskvällen svarade statsminister Magdalena Andersson (S) med att hota om att själv avgå om Johansson fälls.

När riksdagen på tisdag förväntas rösta om att avsätta Johansson handlar det således inte bara Morgan Johansson. Det gjorde Magdalena Andersson glasklart under sin pressträff.

– Självklart handlar det om hela regeringen, sade hon.

Magdalena Andersson har därmed gjort Morgan Johansson till en kabinettsfråga. Hon ställt sitt uppdrag som statsminister på spel. Faller Morgan Johansson faller hela regeringen.

Andersson spelar högt

Traditionellt brukar en statsminister göra en omröstning om ett politiskt förslag till kabinettsfråga, men här gör Magdalena Andersson sin justitieminister till fråga om hela regeringens existens.

Skälet är förmodligen att få hela sitt rödgröna regeringsunderlag, alltså också vilden och tidigare V-riksdagsledamoten Kakabaveh, att inte rösta nej till Morgan Johansson.

Oppositionen har inte tillräckligt med mandat för att fälla justitieministern. De fyra partierna (SD, M, KD, L) har 174 mandat och regeringssidan (S, C, V, MP) har 175 mandat. Men där ingår som sagt en vilde som Socialdemokratin i november köpte genom miljardregn över kurdiska områden i Syrien. Svenska skattepengar som används för att beväpna kurdisk milis som attackerar Turkiet, enligt turkiske presidenten Erdogan.

Vad ska S köpa Kakabaveh med denna gång? Ännu fler miljarder till kurdiska miliser? Nej, den dörren är stängd med tanke på att Sverige söker Nato-medlemskap och behöver Erdogans godkännande.

Då är hot om att avgå ett annat alternativ.