Centerpartiet tillhör vänstersidan i politiken. Nu säger även Moderaterna att man givit upp och inte vill ha med Annie Lööf i sitt lag. Den charaden är över. Skilsmässan är definitivt genomförd.

Det är under valturné i Västsverige som M-ledaren Ulf Kristersson nu bestämt tar avstånd från och inte vill ha med Centerpartiet att göra längre.

C är ingen samarbetspart längre

Ulf Kristersson får av Göteborgs-Posten frågan om det inte längre är aktuellt att försöka locka tillbaka Annie Lööf till hans sida av spelplanen: Har det skeppet seglat?

– Eller sjunkit, säger Ulf Kristersson och skrattar högt.

Sedan svarar han i mer allvarlig ton.

– Ja, jag ser inga förutsättningar för det. Centerpartiet har gång på gång tagit ställning för socialdemokratiska regeringar, de visar gång på gång att de föredrar socialdemokratiska ministrar och nu visar de också att de föredrar en socialdemokratisk budget. Gör man så gång på gång får man nog betrakta dem som ett socialdemokratiskt stödparti. Men då får de faktiskt stå upp för det och säga som det är!

Breda mitten har ingen trott på

Och moderatledaren tycks vara lättad över att öppet och tydligt kunna avfärda Centerpartiet som ett parti han vill samarbeta med.

– Man behöver inte skämmas för att man tycker olika, och framförallt inte det här att de försöker låtsas som att de inte väljer sida och står ensamma i mitten. Det är det ingen som har trott på, varken vi eller Socialdemokraterna. Nu har Centerpartiet bekänt färg på ett tydligt sätt, säger Ulf Kristersson.

Inget regeringssamarbete med SD

Moderatledaren är optimistisk om regeringsskifte i höst.

– Det är helt jämnt i svensk politik just nu, trots att ett parti har bytt sida. Centern har gått från den borgerliga sidan till den socialdemokratiska, ändå är det precis 50/50. Vi pratar enstaka mandat. Det är inte alls dåligt, tvärtom tycker jag att det är ett jättebra utgångsläge, säger han.

Kristersson vill dock inte ha med Sverigedemokraterna i regeringen.

– Men jag tänker inte bilda några färdiga regeringar förrän efter valet och då blir det en borgerlig regering, med borgerliga partier, som kan förhandla med Sverigedemokraterna, menar han.