Tingsrätten dömer fyra utländska män till lägre straff än åklagaren begärt för grovt blåljussabotage i samband med korankravallerna under påskhelgen i Örebro där bland annat flera polisbilar totalförstördes.

KOMMENTAR. Enligt Örebro tingsrätt riktades ett omfattande våld mot poliserna under insatsen i Sveaparken och rättens bedömning är att syftet var att försvåra och hindra polisens arbete. Det är grunden till att de fyra männen döms för blåljussabotage och helheten av händelseförloppet gör att tingsrätten bedömer brottet som grovt, rapporterar SVT.

Det maxstraff som gäller för grovt blåljussabotage är livstid, men männen kommer undan med endast mellan fyra år och fem och ett halvt år. Bara två av männen kommer att utvisas.

Domstolen dömer återigen påföljder som ligger nära lagstiftningens miniminivå och mycket, mycket långt under maxstraffet.

Åklagaren hade yrkat på mellan åtta och tio års fängelse samt att tre av de misstänkta skulle utvisas. Männen har under rättegången nekat till brottet blåljussabotage, men har erkänt vissa andra brott. I bevisningen mot männen ingår material från övervakningskameror.

Domen kommer att överklagas. I hovrätten får vi se om påföljderna sänks ytterligare eller om en rättsväsendet börjar ta våld på allvar. Det är svårt att tänka sig ett värre blåljussabotage än det som skedde i Örebro.