Magdalena Andersson spelade högt när hon gjorde Morgan Johansson till en kabinettsfråga. Det var obegripligt ansvarslöst och irrationellt. Hon lyckades rädda justitieministern genom att göra upp med V-vilden Amineh Kakavaveh.

Det är statsministern som satte hela regeringen på spel genom att själv hota med att avgå. Det var irrationellt, eftersom den som blir statsminister om Magdalena Andersson avgår är… Magdalena Andersson, om än för en övergångsregering fram till valet.

Köpa en kurd

Nu kom man undan avgång för Morgan Johansson genom att åter göra upp med Amineh Kakabaveh som aldrig försitter ett tillfälle att pumpa Sverige på pengar till kurdiska områden i Mellanöstern.

Efter stödet till regeringen väcks frågan vad S nu lovat att bidra med. Man har redan lovat henne 3,6 miljarder kr ur biståndsbudgeten till kurdiska intressen. Var de pengarna till slut hamnar är det nog ingen som vet.

Men nu försäkrar Magdalena Andersson att några nya miljarder till Amineh Kakabavehs önskemål inte förekommit denna gång.

– Vi har inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh, sa Magdalena Andersson på pressträff i eftermiddag.

Att en statsminister behöver dementera misstankar om nya röstköp visar hur illa läget är. Kackalorum har blivit S-regeringens signum. (Kackalorum är en skämtsam latinisering av kackel, belagt i svenska språket sedan 1843.)

Förkastligt köpslående

Det är ovärdigt den svenska demokratin att ett regeringsparti låter sig utpressas av enskilda riksdagsledamöter som dessutom inte har svenska intressen, utan vill ge svenska skattemiljarder till andra aktörer utomlands. Som dessutom har nära band med stridande miliser.

Visst är det så att det kurdiska folket borde kunna bilda sin egen nation. Men det ska inte gå till på det här sättet. Röster ska inte köpas.

Tyvärr tycks det bli allt vanligare. Häromåret avslöjades hur S i Sigtuna köpte röster genom att skänka bort kommunal mark till en syriansk förening. Detta är korruption som är vardag i Mellanöstern, men som inte borde få fäste i Sverige.

Väljarkåren kan avsätta Morgan Johansson

Nu räddades alltså justitieministern kvar. Riksdagen misslyckades med att avsätta honom, trots att han fått svidande kritik av Konstitutionsutskottet. Den senaste veckans uttalande av erfarna poliser stärker också skälen till att avsätta den ytterst ansvarige justitieministern. Ingenting tycks fungera inom polismyndigheten längre. Man anställer folk som ska delta i mordutredningar som varken kan tala eller skriva svenska.

Att göra polisen till ett integrationsverktyg kan ingen annan än Morgan Johansson driva genom. Det är karaktäristiskt för en vänstersosse som avskyr polisen, men älskar utomeuropeiska migranter.

Riksdagen har idag försökt, men inte lyckats göra något åt detta. Makten ligger nu hos svenska folket. Det är bara väljarna som 11 september kan avsätta regeringen och Morgan Johansson.

*

Se inslag i Riks med analys av läget: