Stora steg åt vänster. Centerpartiet kan komma att regera ihop med Socialdemokraterna. Samtidigt dalar opinionssiffrorna. Internt är situationen känslig.

Under veckan gick Annie Lööf ännu mer åt vänster när Centerpartiet enades med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartierna om ett nytt pensionsförslag. Dessutom lovade Annie Lööf att stötta regeringens budget, även om det betyder att man agerar tillsammans med gamla kommunistiska Vänsterpartiet.

Agerandet leder till intern kritik inom Centerpartiet mot det som man ser som en vänstersväng när partiet gör upp med Socialdemokraterna om pensionerna och vårbudgeten. Lokala företrädare, från söder till norr, befarar nu att väljarflykten fortsätter.

Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö, är en av dem som riktar kritik mot sitt parti.

– Det gör ont i hjärtat. Samtidigt så förstår jag partiets vilja att hålla SD borta från inflytande. Men jag ser ju inte Socialdemokraterna som de som har svaren för framtidens Sverige, säger Sauer till TV4.

Men andra röster stöder vänstersvängen, även om det betyder att partiet tappar väljare.

– Om det slutar med ett C som saktar in på 6,7 procent och Annie Lööf som vice statsminister så kommer ingen kritik att höras, säger en C-källa till DN.