Medan det tar månader att få nytt pass i Sverige har det hela tiden varit möjligt för danskar att få pass i hemkommunen på tio dagar.

KOMMENTAR. För tillfället, i mitten på juni, tar det cirka 40 kalenderdagar för att få ett pass efter att man har gjort en ansökan, säger Pär Engström, nationell kommenderingschef för polisens ”särskilda händelse Pass”.

– Produktionen av pass släpar efter. Vi kommer att få se en eftersläpning i två–tre månader till, säger han.

Ingen passkö i Danmark

Norska tidningen Verdens Gang rapporterar att Danmark inte har några problem att utfärda nya pass till sin befolkning. Tio dagar tar det.

Skälet? I Danmark använder man hjärnan medan svenska myndigheter numera är hjärndöda.

En skillnad är att det inte är polisen, utan kommunerna som i Danmark utfärdar pass. Kommunernes Landsforening uppger till Verdens Gang att det inte finns några långa väntetider, varken för att ansöka om pass eller att få ut det i handen. I Köpenhamn kan man ansöka inom ett dygn och när ansökan med foto är lämnad tar det cirka tio arbetsdagar för att få hem id-handlingen.

”Enkel matematik”

Bolaget som tillverkar de danska passen, Idpeople, har ingen brist på råvaror för att tillverka pass och inga maskiner är trasiga. Och man använde hjärnan för att i förväg räkna ut att när pandemins reserestriktioner släpptes skulle resandet och därmed efterfrågan på pass öka.

– Då världen öppnades igen var det lätt att förutse att de som hade pass som hade gått ut skulle ansökas om nytt. Den ökade efterfrågan var enkel matte, säger Idpeoples chef Jesper Mikkelsen till Verdens Gang.

Smarta lösningar med flera leverantörer

Han känner inte i detalj kring hur passtillverkaren Thales arbetar, det företag som gör pass för både Sverige och Norge.

– Om du lägger in säkerhetselement som kräver speciella råvaror, är risken för knapphet större, eftersom du kanske låser dig till en bestämd leverantör.

Mikkelsen säger att alternativet är att utforma ett elektroniskt pass som har samma höga säkerhetsnivå men som använder en mer öppen standard.

– Du vill ju gärna ha flera möjliga leverantörer av olika element. Då blir risken för att råvaror till produktionen skulle ta slut mindre.

Sverige saknar begåvade chefer i staten

Det Mikkelsen säger är absoluta självklarheter, men mycket talar för att beslutsfattarna i svenska staten varken tänkt tanken att behovet av nya pass ökar efter pandemin. ”Ojdå” har de sagt när köerna redan blivit långa. Svenska statens beslutsfattare har förmodligen inte heller tänkt på att minimera den risk Mikkelsen tar upp, att skapa säkerhetslösningar som flera olika leverantörer klarar av. Då blir man liksom inte beroende av en maskin i Finland. Eller av komponenter från en enda leverantör som inte klarar av volymerna.

Det är vida känt att svensk offentlig förvaltning är urusel på större upphandlingar. Se bara på Transportstyrelsens grovt inkompetenta hantering av fordonsregistret.

Detta är varken en höger eller vänsterfråga. Även socialister borde ju vilja att den stat man vill ge mycket makt, ska fungera och inte låta allt gå i stå vid minsta förändring ute i verkligheten.

Det är en kompetensfråga. Varför anställer staten så många idioter på chefsnivå?

Svaret är att vi saknar en kultur av ansvarsutkrävande i Sverige. Den som gör fel, blir bara flyttad till en ny chefspost där man saboterar verksamheten. Här är ju Dan Eliasson ett typfall. Han sitter nu sysslolös i det socialdemokratiska regeringskansliet med 160.000 kr i månadslön, sedan han i tur och ordning skapat kaos i Migrationsverket, Försäkringskassan och Rikspolisstyrelsen.

Ansvarsutkrävande måste återinföras

Om Sverige ska ha en chans att behålla välfärden måste chefer i staten åter börja utses efter kometens och bevisad förmåga att hantera problem.

Och de chefer som inte klarar av att hantera en verksamhet ska avskedas, inte bara flyttas runt till en ny stackars myndighet som får sin verksamhet raserad.

Här borde en bred överenskommelse kunna gälla över alla partigränser, men det sker inte eftersom varje parti vill behålla möjligheten att själv få placera en partivän på en smaskig generaldirektörspost. Partierna dealar om vår tids förläningar medan statsapparaten dras ner i allt värre kaos.