Från politiskt håll kommer blandade reaktioner på att Vattenfall ska undersöka förutsättningarna för att bygga två små modulära reaktorer i närheten av Ringhals.

Skulle undersökningen visa på att alla förutsättningar möts kan den första reaktorn vara i drift i början av 2030-talet, enligt Vattenfall.

Från vänsterhåll ändrar man sig under galgen. Kärnkraftsmotståndare är inte längre mot kärnkraft men har invändningar.

– Enklast är att bygga ut vindkraften, säger Lorentz Tovatt (MP) till Sveriges Radio.

– Man kan inte förvänta sig att det här kommer att lösa någonting i närtid, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Regeringsskifte krävs

Från oppositionen jublar man över att Vattenfall inte längre ser sig låsta till kärnkraftsmotståndet hos rödgröna partier.

– Vi ser stora möjligheter för SMR-reaktorerna. Om de ska kunna byggas och användas på bred front krävs dock flera ändringar i lagstiftningen, skrev energipolitiske talespersonen Mattias Bäckström Johansson (SD) och EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD) redan i april i DN (betalvägg).

– Jag tycker att det är fantastiskt glädjande nyheter att Vattenfall vill satsa på ny kärnkraft i södra Sverige. Det är precis det som behövs för att långsiktigt stabilisera elpriserna, säger Carl-Oskar Bolin (M), ordförande i näringsutskottet till SvD.

– S har vaknat och insett att man inte kan vinna valet genom att göra Sverige kallt och lämna över en död jord till våra barn. Men varken MP, V eller C vill ju det här, säger Johan Persson (L).