Mittenkoalitionen bakom president Emmanuel Macron förlorar majoriteten i franska parlamentsvalet, medan Marine Le Pens nationalistiska parti går framåt.

Det krävs 289 platser för att få en majoritet i nationalförsamlingen i Paris. Nu tappar regeringspartiet En Marche denna majoritet när man minskar från 350 mandat till 246, rapporterar Politico. Det är därmed ett rejält misslyckande för den återvalde presidenten.

Vi har nått vårt mål

Störst framgångar gjorde Nationell samling, som ser ut att få 89 mandat, från att förut bara haft ett fåtal mandat. Detta på grund av majoritetsval i två valomgångar.

– Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritetspresident utan kontroll över makten, säger Le Pen på sin valvaka.

– Han kan inte fortsätta med sin migrationspolitik. Han kan inte fortsätta lämna över makt till EU, säger Jordan Bardella från Nationell samling till SVT.

Vänstern som Macron behöver

Vänsterkoalitionen, ledd av Jean-Luc Mélenchon, väntas få mellan 165 och 180 platser i parlamentet, och blir därmed kunna ställa krav på presidenten för att han ska få igenom sina förslag.

– Det är fullständigt oväntat och har inte tidigare skådats, säger Mélenchon till sina anhängare som liksom han kämpat för en vänsterstyrd allians och tillägger att man har lyckats med sitt mål – att frånta president Macron från sin majoritet i parlamentet.

Macron riktar blickarna mot Republikanerna

Det gamla etablerade borgerliga partiet Republikanerna får omkring 100 mandat. Enligt spekulationerna är det dem Macron kommer att vända sig till för att försöka nå samarbete.