Kraftiga detonationer i Jönköping och Ale, norr om Göteborg. Skottlossning i Malmö och Sigtuna, norr om Stockholm. Allt inom loppet av några timmar i natt.

Natten till måndagen har varit orolig.

Spränging i flerfamiljshus i Jönköping

Larm om kraftig detonation vid ett flerfamiljshus skedde i centrala Jönköping vid 02-tiden i natt. På sin hemsida skriver polisen att entrédörren och hissen har fått ”kraftiga skador”.

Totalt 30 personer är skrivna på adressen, men ingen skadades.

– Det har varit en ganska kraftig explosion och vi har väl att tacka tidpunkten, att det var mitt i natten, att inte någon har kommit i vägen, säger Eric Björkholm, ledningsbefäl vid polisen, till P4 Jönköping.

Polisen har inlett en utredning om allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängd entré i Ale

En ytterdörr sprängdes i villa under natten i Ale kommun norr om Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. Två personer befann sig inne i villan när detonationen skedde, men ingen ska ha fått fysiska skador.

Larmet inkom vid 03-tiden. Ingen person är gripen eller misstänkt. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Skottlossning i Märsta

Vid midnatt sköts flera skott in i en lägenhet i Märsta, skriver polisen på sin hemsida. Inne i lägenheten befann sig flera personer vid tillfället.

– Ingen blev skadad vilket är helt otroligt med tanke på skotthålen som hittades, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

En stor polisinsats pågick under natten, men ingen är ännu gripen. En förundersökning om mordförsök har inletts.

Skottlossning i Malmö

Skottlossning ska ha inträffade i området Davidshall i centrala Malmö vid kl 23.30 på söndagskvällen. Polisen kallades till platsen och upptäckte misstänkta skotthål på en lägenhetsdörr, skriver polisen på sin hemsida.

Vid 04.30 var området fortfarande avspärrat, skriver Sydsvenskan. Enligt Kvällsposten genomförde ett stort antal poliser ”med dragna automatvapen” sökinsatser under natten, både i ett hus och i en park i närheten.

Ingen är gripen eller skadad.