Finlands president Saiuli Niinistö säger nu att landet inte skickat in ansökan om Nato-medlemskap om man vetat att Turkiet skulle ändra sig och rikta mängder med krav.

Innan Sverige och Finland lämnade in ansökan om Natomedlemskap hade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan indikerat att han såg nya medlemmarna som något positivt. Därför kom hans krav efter att ansökan lämnats in som en överraskning.

Det säger Finlands president Saiuli Niinistö i en intervju med tidningen Ilta-Sanomat.

Turkiet var positivt inställda

Niinistö säger också att om Finland inte fått de positiva signalerna från Turkiet så skulle man inte ha skickat in någon ansökan.

Till den finska tidningen säger Niinistö att han hade ett samtal med Turkiets president Erdogan i början av april om en eventuell ansökan till försvarsalliansen.

– I slutet av en ganska lång diskussion sa han att du ansöker om Natomedlemskap, vi kommer att se positivt på det, vi kommer att bedöma det positivt, säger Niinistö och menar att det inte funnits utrymme för missförstånd. 

Han säger vidare att Turkiet är oförutsägbart och att det då kan gå snabbt att få till en lösning men att oförutsägbarheten också kan ge än längre fördröjning. 

Niinistö tror att konflikten ska lösa sig så att medlemskapet ska kunna fullföljas.