Plötsligt blev det i Madrid ett fototillfälle där Turkiets, Finlands och Sveriges ledare framträdde och meddelade att Erdogan släpper fram ansökningar om medlemskap i Nato för de två länderna.

KOMMENTAR. På tisdagskvällen stod det klart att Sverige nu får status som inbjudet land i försvarsalliansen Nato. Turkiet har släppt sitt motstånd mot att påbörja medlemskapsförhandlingarna med Sverige och Finland, efter ett maratonmöte under toppmötet i Madrid.

Högt pris för Socialdemokraterna

Ett bärande skäl är att Socialdemokraterna svängt i stödet till de kurdiska organisationerna PYD/YPG. I november lovade Socialdemokraterna i skriftligt avtal med Amineh Kakabaveh att stödja dessa organisationer, detta eftersom Kakabaveh annars röstat nej till Magdalena Andersson som statsminister. Nu ska det stödet upphöra och S-regeringen ska istället fullt ut stödja Turkiet, som ser PYD/YPG som sina fiender.

S-regeringen ska också se positivt på vapenexport till Natoländer som Turkiet. Fram till nu har S uttalat sig kritiskt till ökad vapenexport.

Sverige ska också bekämpa terrorism på ett tydligare sätt. Exempelvis ska terrorister utlämnas. Statsministern anser sig tvingad att påpeka, att det löfte Sverige ger i avtalet om att vidta konkreta åtgärder för att lämna ut personer som Turkiet anser vara terrorister, inte innebär att kurder i Sverige behöver vara oroliga för att bli utlämnade.

Det är uppenbart att priset för få igång medlemsprocessen har högst pris för Socialdemokraterna.

Turkiet kan krångla igen

Men det är inte över än. När förhandlingarna är klara ska varje parlament i de 30 medlemsländerna ratificera inträdet av nya medlemsländer i Nato. Då kan Erdogan börja krångla igen.