Ikväll höll det konservativa Torypartiets parlamentsgrupp omröstning om man har förtroende för partiledaren och premiärministern Boris Johnson. Han vann med 218 röster mot 148.

Det är en klar seger, men visar ändå att missnöjet är utbrett inom partiet. Det är framför allt hanteringen av covidpandemin som tär hårt på regeringspartiet. Man stängde ner mer än exempelvis Sverige, vilket skapade större påfrestningar och liknande missnöje som finns i Frankrike mot Emmanuel Macron.

Dessutom har Boris Johnsons ledarstil inte alls fungerat för den sort kris som pandemin innebar. Normalt brukar Johnsson excentriska och jovialiska stil göra att han klarar tuffa utmaningar bättre än andra. Men under pandemin skapade denna profil ilska hos många av dem som förlorade anhöriga.

Man har utgått från att Boris Johnson inte tar de många äldres död på allvar. En förutfattad mening som fått näring av att flera på premiärministerns kansli brutit mot reglerna under pandemin och blivit bötfällda.

Nu gäller det för Boris Johnson att finna vägar att återskapa förtroendet hos britterna och de egna parlamentsledamöterna.