Nu har Centerpartiet gjort upp med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna om ett pensionsförslag som ska läggas fram i pensionsgruppen. Exakt vad som föreslås är fortfarande hemligt.

KOMMENTAR. Det är makabert när socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff på måndagsmorgonen, inför mötet med riksdagens pensionsgrupp, utan att tala om vad det är han föreslår.

Det är fortfarande hemligt för väljarna och pensionärerna.

10 eller 15 miljarder till pensionärerna

Fram till nu har två förslag stått mot varandra: Regeringssidan med S, MP och V har lagt 10 miljarder kr på mindre än hälften av landets pensionärer. Oppositionen med M, SD, KD och L har lagt 15 miljarder kr som ska gå till alla pensionärer, så att det alltid ska löna sig att arbeta.

Centerpartiet har vinglat likt en drucken höna mellan förslagen. I sista stund har regeringen förbarmat sig över Annie Lööf och Martin Ådahl och gjort upp om någon slags kompromiss.

Agerandet visar att Centerpartiet allt tydligare är en del av vänsterblocket.

Exempelvis är V-ledaren Nooshi Dadgostar väldigt belåten och anser att stödet från C är en stor seger – ”vi är väldigt glada”, säger hon till Dagens industri.

Nu ska oppositionen granska kompromissen

Den hemliga kompromissen ska nu i pensionsgruppen ska testas på M, KD och L. Och därefter ska frågan behandlas i riksdagens finansutskott där SD också är med.

Om oppositionen inte går med på C-kompromissen är det upp till riksdagen att avgöra. Makten hamnar då åter i de partilösa vildarnas händer, eftersom ingen sida har majoritet på egen hand.