Det är häpnadsväckande att se hur särskilt Annie Lööf och Märta Stenevi bara angrep andra partier men inte gav några besked om sin egen politik.

KOMMENTAR. Allra värst var Annie Lööf. Det var från hennes sida utfall mot Sverigedemokraterna som vanligt. Hon har SD-tourettes, säger allt fler. Men det är värre än så. En partiledare som är så upptagen vad ett annat parti föreslår, istället för att presentera vad man själv står för, har bevisligen inget att komma med.

Nu blev hennes insats meningslös, eftersom Jimmie Åkesson utan problem kunde ge svar på tal. En av kvällens viktigaste iakttagelse var när Åkesson påpekade att Lööfs utfall visar att de gamla partierna fortsätter att se alla förslag för att lösa migrationens problem som ”rasism”.

Enligt Lööf är det rasism att riva i förorterna för att öka tryggheten. Men både polisen och kommuner har påpekat att det sätt som det byggts på i förorterna försvårar möjligheterna att skapa trygghet. Då måste man ta till de åtgärder som krävs. Och att riva vissa hus för att öppna upp bostadsområden är en konstruktiv lösning. Men enligt Lööf är det rasism eftersom man alls erkänner att invandringen medför problem.

Och denna mentala låsning är ju en orsak till att problemen fått växa. Gamla partier har inte vågat ta i problemen eftersom det omedelbart leder till anklagelser om rasism.

Det är endast Sverigedemokraterna som vågar.

Det är detta parti som gång på gång måste knuffa de gamla partierna framåt, påtala problemen, ta de ovederhäftiga påhoppen, för att försöka flytta samhällsdebatten framåt.

Så har det sett ut i årtionden. Och så ska det tydligen fortsätta, om Annie Lööf får bestämma.

Det är tragiskt. Förutom handlingsförlamning kring allvarliga problem är det oförskämt mot väljarkåren. De har rätt att få reda på vad partierna själva är för, hur de tänker lösa problemen – inte bara hur illa de tycker om andra partiers förslag.

Och det är en befrielse att väljarkåren håller med. När Expressen frågade allmänheten om vad de tyckte om partiledardebatten fick Annie Lööf och Märta Stenevi klart lägst betyg.

Det var välförtjänt!