Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har från turkisk sida pekats ut som ett särskilt problem i relationen till Sverige som innebär att landets ledning säger nej till medlemskap i Nato.

Det ska handla om möten som försvarsministern haft med personer som företräder de kurdiska styrkor som krigat mot IS i Syrien, och som av Turkiet är terrorklassade. Att den turkiska ilskan mot Sverige delvis gäller just Hultqvist rapporterar Arbetet och Expressen (betalvägg). 

Exakt vilka möten det ska handla om är oklart, men Peter Hultqvist tog emot befälhavaren för YPJ, som är den kvinnliga grenen av YPG-gerillan, som var på besök i Sverige 2016. Det var dock flera länder som hade kontakt med gerillan, som USA och andra Nato-länder. 

Peter Hultqvist stämplades tillsammans med en rad andra svenska och europeiska politiker som PKK-sympatisör i en turkisk rapport som släpptes 2019. 

Andra klagomål

Erdogan klagar inte bara på möten svenska ministrar haft. Han ställer också krav på att Sverige och Finland lämnar ut 33 kurdiska och turkiska flyktingar, som av Turkiet utmålas som terrorister. 17 av dessa lever i Sverige. 

Signalerna från S-regeringen är motstridiga. Att gå Turkiet till mötes beskrivs av vissa regeringskällor som otänkbart, medan andra antyder att det kan bli nödvändigt att ”visa god vilja” – något Magdalena Andersson också signalerade på tisdagen. 

Sträcker ut hand

På tisdagen sträckte också Magdalena Andersson ut en hand till Turkiet när hon på en pressträff med Finlands president Sauli Niinistö sa att hon ser ”fram emot att samarbeta med Turkiet inom Nato”.

– Det samarbetet kan bli ett nytt och viktigt element i vår bilaterala relation och självfallet står ju Sverige bakom kampen mot alla former av terrorism och den terrorlistning som vi, EU och Nato står bakom, sa Andersson på pressträffen.