Som vanligt talade socialdemokraterna om invandringen som ”utmaning” och och centerpartisten om att några asylmigranter trots allt har kommit i jobb. Men SVT:s debattprogram hade faktiskt en större bredd i åsikter än vi sett tidigare.

REFERAT. Måste erkänna att jag inte orkar följa mediernas samhällsdebatter, eftersom de inte tar upp verkligheten utan blir en tragisk demonstration över medievänsterns bubbla där allt går bra med migrationen. Alla som hävdar att det går dåligt är…. ja, ni vet alla epitet som används.

Men nu fick jag signaler om att gårdagskvällens ”Sverige möts” (SVTplay)var mer balanserad än vanligt.

Och det stämde. SVT sände från Filipstad och där sa Johnny Grahn (SD) som sitter i stadens fullmäktige att den här debatten kommer 30 år efter att hans parti tog upp problemen med mångkultur och kraven på assimilering. Och han blev inte utskåpad av alla andra! Som det var tills helt nyligen. Tvärtom var närmare halva panelen inne på samma linje, ur olika perspektiv – från akademiker till aktivister.

Det var befriande att höra flera kräva assimilering. Och att mångkultur som överideologi är djupt problematisk.

Men Grahn har ju rätt. Den här debatten borde skett för 30 år sedan. Innan man började driva en allt mer extrem migrationspolitik borde man se problemen som väntar i vitögat.

Det blev ju motsatsen. Alla som ens viskade om problem blev kallhamrat stämplade som rasister.

Nu är vi i ett svårt läge. Grahn tog upp att mottagandet måste ner till noll.

Det är om det höstens val borde handla: väljarna kan rösta på dem som vill fortsätta ett omfattande mottagande och som försvarar mångkultursmålet eller rösta på dem som vill vända utvecklingen så att Sverige får en nettoutvandring. Och på det sättet kan börja styra upp samhället igen.