Nyligen dömdes tre Malmöbor till 35 års fängelse vardera sedan man beskjutit villa i Spanien. Nu yrkar åklagare i Malmö att två gärningsmän som skjutit många skott mot villa ska dömas för mordförsök också i Sverige. Det är tid för rättsväsendet att bedöma skjutningar med största allvar.

En villa i Tygelsjö söder om Malmö besköts med tio skott och en bil sattes i brand en natt i januari. Nu åtalas två män för gärningarna. Enligt åklagaren agerade de två för att genom hot och våld hemma hos en försäkringstjänsteman påverka dennes hantering av ett försäkringsärende.

De två åtalade hade nekats försäkringsersättning för en bil som brunnit. Dagen efter skottdådet fick försäkringstjänstemannen ett sms där det stod: ”Vänligen ändra ditt beslut”.

Åklagare Lotten Paulsson åtalar de båda männen för grovt vapenbrott, skadegörelse och mordförsök mot sonen i familjen, som befann sig i villans övervåning under beskjutningen. Han klarade sig utan skador.

– Han har berättat att han i omgångar hörde höga smällar och därför var på väg ner när det hände, säger åklagaren till Sydsvenskan.

Försök till mord

Det är viktigt att svenska domstolar tar lika allvarligt på beskjutningar av bostäder som Spanien gör.

Våldet i det här fallet handlar om hot, om att göra om Sverige till ett korrupt samhälle där kriminella med hot om våld kan få beslutsfattare att lyda. Extra allvarligt är att våldet riktats mot hemmet där anhöriga kunnat dödas.

Under lång tid har rättsväsendet låtit brottslingarnas intressen väga tyngst. De som utsatts för kriminalitet anses av vänsterkriminologiskt tänkande ha det så bra att de får stå ut med brottsligheten. Vissa ser kriminaliteten som en sorts ”omfördelning” från välbeställda till dem som varit mindre framgångsrika.

Denna hållning är fullständigt förkastlig och måste nu pressas tillbaka. Ett sätt är att svenska domstolar verkligen dömer skyldiga för alla de brott de begått. Att spränga eller skjuta vid bostäder där människor befinner sig borde alltid leda till att man döms för mordförsök – vilket ger en betydligt längre påföljd.

Domstolarna måste nu hjälpa till att återupprätta rättsstaten.