På vänstersidan har V varit pådrivande till den pensionsuppgörelse man träffat med S-regeringen och MP. På andra sidan har SD fått med sig M, SD och L på förslag som höjer pensionerna med 14 miljarder kr. Nu vill C ändra i S, V, MP-uppgörelsen.

KOMMENTAR. Pensionerna är en stor fråga. Där har V fått S med sig på att göra pensionssystemet till ”ett omfattande socialbidrag för de som inte arbetat/arbetat lite”, som Folkbladet uttrycker det. Kritiken har varit hård mot att människor kan få högre pension än de arbetsinkomster de hade före pensioneringen. Har finns ju ett stort inslag av invandrare som inte arbetat eller betalt skatt i Sverige.

Mot det har M, SD, KD och L lagt ett förslag som höjer grundpensionen men också ger mer till de som arbetat och betalt mer till systemet.

Nu siktar Centerpartiet på att göra upp med regeringssidan, även om de håller med oppositionen i sak. Orsak? Ja, ni vet, Annie vill inte tala med ett visst parti…

Därför spekuleras i att Vänsterpartiet ska förlora sin stora seger, garantitillägget – också kallat ”Nooshitillägget”. Under tisdagen har det uppstått rykten om att S är beredda att stödja det C-kompromiss om att höja garantipensionen istället.

S-regeringen vägrar kommentera, men eftersom man inte dementerar så pågår förmodligen diskussioner i den riktningen. För S-makten är C lika viktigt som V.

Oppositionen är inte imponerad av C-förslaget. Det ger mindre till pensionärerna, 550 kronor i månaden att jämföra med M, SD, KD, L-förslagets 850 kronor, enligt en källa.

Det vore alltså en förlust för V om C fick napp på sitt förslag.