Att sticka ut hakan och vara kontroversiell på rätt sätt kan löna sig rejält. Ebba Busch har varit i rampljuset för sin fråga om varför poliser men inte islamister var skadade efter korankravallerna. Det har lönat sig i opinionen, iallafall enligt Sentio.

KOMMENTAR. Det finns tveksamheter kring mätmetoderna hos Sentio. De ger större utslag i tillfälliga förändringar än andra mätningar. Förut har SD legat högre hos Sentio än i andra mätningar. Har den rollen nu tagits över av KD? Mätningen publiceras av Nyheter idag (betalvägg).

Majoritet för oppositionen

Grafik: @StatistiskO

Kristdemokraterna ökar med hela 3 procentenheter, till 8,5 procent. Högre än någon gång på senare år. Tillsammans med M som får 20,4 procent, och SD som får 19,4 procent uppnår man egen majoritet i denna mätning.

Detta trots att MP kommer in med 4,2 procent medan L hamnar utanför med 2,6 procent. Socialdemokraterna ligger på starka 29,2 procent, men V och C ligger lågt med 7,8 resp 5,3 procent.

Inget lyft för L

Det är intressant att Ebba Busch får detta lyft för ett (enligt vänsterdogmen) kontroversiellt uttalande, medan Johan Pehrson inte får något lyft även om han som ny L-ledare fått mycket media. Skillnaden är att Busch profilerat lag och ordning, en sakfråga, medan Pehrson mer framträtt som en hyvens kille men utan sakpolitisk profil.

”Att synas” rent allmänt kanske måste kopplas till en ståndpunkt för att ge effekt. Det vore sympatiskt om det är så, eftersom politik i grunden handlar om sakfrågor.