När det amerikanska departementet för inre säkerhet lanserade ett kansli mot ”desinformation” blev det snabbt jämfört med George Orwells sanningsministerium i novellen 1984. Staten bestämmer vad som är fakta och allt som går emot regeringspartiet är desinformation.

Den nya byrån – Disinformation Governance Board – var tänkt att arbeta mot desinformation. Men sedan kritikstormen blivit enorm har Biden-administrationen och ansvarigt departement satt verksamheten på paus.

Yttrandefrihet gäller inte bara vänsteraktivister

”Amerikaners vilja att engagera sig i samhällsdebatt och konversation är grunden för amerikansk politik, och då finns ingen plats för ett de facto sanningsministerium i vårt land”, skrev republikanska kongressledamöter till departementet DHS tidigare denna månad. ”Själva idén med ett sanningsministerium borde vara upprörande för alla amerikaner som håller vår medborgerliga rättigheter högt.”

Valet av chef för desinformationsbyrån gjorde inte saken bättre. Vänsteraktivisten Nina Jankowicz hävdade före presidentvalet att den återfunna bärbara datorn från presidentsonen Hunter Biden var en rysk desinformationskampanj. Det hjälpte Joe Biden att vinna valet, eftersom de skattebedrägerier och sonens beredvillighet att sälja möjlighet att träffa hans far, därmed inte blev en valfråga. Men sedan har det visat sig att datorn är äkta. Det var alltså Jankowicz som bedrev en partisk desinformationskampanj för demokratiska partiets räkning, i syfte att förvilla väljarna.

Postmodernismen har gått för långt

De kraftiga reaktionerna mot Bidens sanningsministerium har varit omfattande. När en superkändis som skräckförfattaren Stephen King på Twitter stöttade vänsteraktivisten Jankowicz, fick han en störtflod av arga kommentarer från dem som sa att de aldrig mer skulle läsa hans böcker. Republikanska politiker var lite mer fyndiga och skrev till King: ”Det här var det mest skrämmande du någonsin skrivit”.

Kritiken innebar att inrikesministern i veckan beslutade att ”pausa” inrättandet av desinformationsbyrån och Nina Jankowicz sa då upp sig efter bara tre veckor på posten.

När hon intervjuas av NPR hävdar hon att allt som sagts om desinformationsbyrån är… desinformation.

– I grund och botten är allt du kanske har hört om byrån för desinformation fel eller är bara en ren lögn, säger hon.

Byråns uppgift skulle bara vara att understödja blåljuspersonal vid katastrofer, om Ryssland, Kina eller andra använde tillfället för att skapa panik.

– Låt oss titta på bästa praxis för att bygga upp motståndskraft eller motbudskap för att se till att amerikaner är säkra under exempelvis en naturkatastrof.

Att hon försöker tona ner den nya byråns avsikter är inte så konstigt.

Informationen måste vara fri

Hon talar i intervjun om ”desinformation” som om det är en tydligt avgränsad verksamhet, vilket är grundproblemet. Dessa postmodernister anser ingenting är sant eller objektivt. Allt tolkas ur egna egoistiska intressen och det som inte stämmer med, exempelvis vad Nina Jankowicz tycker, kan stämplas som desinformation. Om då Jankowicz får hela statsmakten med sig på att brännmärka dem som inte håller med henne, då är naturligtvis yttrandefriheten i USA avskaffad – och därmed det öppna, demokratiska samhället.

Vi som medmänniskor och konsumenter utsätts varje dag för desinformation. Människor säger inte hela sanningen vad vi än pratar om, utan döljer saker. Det är en sorts desinformation. Vi lär oss leva med den. Politiker lovar saker de inte håller. Det är desinformation. Reklam är partisk och ger en ensidigt ljus bild av varor och tjänster. Det är desinformation.

I ett fritt samhälle måste vi som medborgare alltid tolka det vi får höra. Det är en del av att växa upp och bli vuxen. Alla de locktoner vi utsätts för behöver vi lära oss att hantera, värdera och avvisa. Det är en del av att vara människa i vår tid.

Lära oss hantera desinformation

Att försöka stoppa desinformation är därför omöjligt. Och skadligt. För om man kväver yttrandefriheten och rätten för människor att säga vad de tycker, då avskaffar man inte bara desinformation utan friheten som sådan.

Visst, vi behöver ständigt bli bättre på att tolka informationsmassan som för varje år blir större och större. Varje människa bombarderas med information. Men vägen framåt är inte att försöka tysta information, eftersom Jankowicz själv är ett exempel på att tystande av information i sig kan vara desinformation.

Haveriet för det vänsteraktivistiska sanningsministeriet i USA är förhoppningsvis ett tecken på att postmodernismens tänkande är på väg att avslöjas som den dårskap hela tankefiguren är.

*

Kan inte låta bli att skicka med ett citat från Orwell: