Det är en världsnyhet i internationella medier att två så betydelsefulla länder i norra Europa nu har klar politisk majoritet för att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

KOMMENTAR. Idag kom Socialdemokratiska partiets besked att de står bakom en Nato-ansökan. Det betyder att 88 procent av riksdagens ledamöter, 306 av 349, kommer att stödja att en ansökan skickas in.

Igår kom besked från Finlands president och statsminister att landet har stor majoritet i finska riksdagen för att skicka in ansökan om medlemskap.

Det är en stor internationell nyhet nu på söndagseftermiddagen.

Orsaken är den europeiska säkerhetsordningen har brutit samman och ett krig brutit ut i Europa genom att Ryssland har invaderat grannlandet Ukraina, som likt Finland och Sverige är självständigt och militärt alliansfritt.

Saknar förmåga på egen hand

Då måste länderna se över sin förmåga att försvara respektive land inför hotet om att ett anfall också kan ske mot dem.

Förr hade Sverige ett av världens starkaste försvar per capita. Riksdag och regering satsade mer än tre procent av BNP på försvaret, med mycket inhemskt producerad krigsmateriel. Detta har de senaste generationerna politiker avvecklat och förstört.

Och det tar 5-10 år att bygga upp ett avskräckande försvar igen. Det är därför som M, L, KD, C, SD och S nu kommit fram till att Nato-medlemskap det enda nu befintliga sättet att stärka och säkra Sveriges säkerhet.

Inte läge att önsketänka

Man skulle önska att det inte behövde ske, och man skulle önska att beslutet kunnat föregås av folkomröstning. Men nu medges inte detta av den verklighet som Putinregimen i Ryssland har skapat. Krig har blivit ett faktum igen i Europa. Krig. Då måste man se till att försvara sig bäst man kan, snarare än att önsketänka om hur man skulle önska att det vore.

Den europeiska säkerhetsordningen byggde på vackert tal och fina ambitioner om fredlig samexistens. Ryssland har visat att sådant inte är vatten värt. Det är bara styrka och militär kapacitet som räknas.

Det är så Europa nu ser ut. Vi kan avsky det, men inte blunda för att det är ett faktum.