Det har sina sidor att göra upp med vildar som inte har sitt hjärta i Sverige utan i Mellanöstern. Förre vänsterpartisten Amineh Kakabaveh fick nära en halv miljard kronor att skänka till kurderna för att rösta fram Magdalena Andersson som statsminister. Nu är hon ändå lika missnöjd som Turkiets Erdogan.

Socialdemokraterna har manövrerat så illa att de – och Sverige – är i händerna på konflikter mellan parter i Mellanöstern. För att vinna statsministeromröstningen i november köpta Socialdemokraterna Amineh Kakabavehs röst genom ett avtal om kraftigt stöd till kurdiska PYD. Detta avtal kostar svenska skattebetalare över tre miljarder (!) kronor (376 miljoner dollar).

Dyrt köp av statsministerposten

Trots dessa enorma summor som statsministerköpet har kostat, är Kakabaveh inte nöjd. Trots alla miljarderna har Kakabaveh nu meddelat att hon inte längre stödjer Socialdemokraterna.

Hon har ännu fler krav som S inte tillgodosett.

Vi känner igen beteendet från Mellanöstern. Så snart man kan pressa någon på en motprestation gör man det maximalt. Det är ur svenskt sedvana och tradition ett vidrigt sätt att utnyttja motparten.

Erdogan pressar i motsatt riktning

Det anmärkningsvärda köpet av statsministerposten bryr sig säkert inte Turkiets diktator Erdogan om i sig, korruption är vanligt i Mellanöstern. Men Erdogan reagerar på vart alla pengarna tar vägen: till de kurder som turkiska regimen ser som terrorister. Det är därför han nu kräver att Sverige ändrar politik till en mer turkvänlig hållning, för att släppa in Sverige i Nato.

Socialdemokraterna har alltså lagt fällben på sig själva genom att ge sig in i Mellanösterns interna strider.

Innebörden av Kakabavehs besked är att S-budgeten kan falla även om Centerpartiet skulle rösta för den.

Ordspråket ”som man bäddar får man ligga” stämmer väl in på Socialdemokraternas agerande.