Alla riksdagspartier förutom Socialdemokraterna vill tillsätta en oberoende utredning av korankravallerna i flera svenska städer under påskhelgen.

Det är viktigt med en oberoende granskning av de våldsamma upploppen då polisen tappade greppet om läget vid flera tillfällen. Det räcker inte med att polisen utreder sig själv, så som justitieminister Morgan Johansson (S) hävdar. Sju av riksdagens åtta partier står bakom kravet som kommer att röstas igenom i riksdagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Inför upploppen varnade polisens underrättelserapporter för att poliser kunde utsättas för allvarligt våld. Trots det sa rikspolischefen Anders Thornberg senare att man inte haft någon sådan information.

Förslaget om oberoende granskning ska nu behandlas i justitieutskottet. Det kan mynna ut i ett så kallat tillkännagivande, vilket är en uppmaning från riksdagen som regeringen enligt praxis ska följa.