Det ryska bolaget Gazprom har markant minskat sina gasleveranser till Västeuropa, men samtidigt har exporten till Kina ökat.

De gasberoende länderna har haft möjlighet att köpa flytande naturgas från andra länder än Ryssland. Gazproms exporter har därför minskat.

I genomsnitt varje dag i april exporterade företaget 387 miljoner kubikmeter gas till länder utanför före detta Sovjetunionen, en nedgång med 22 procent jämfört med i mars. En orsak är dock ett minskat behov i flera europeiska länder som resultat av ett allt varmare väder.

Ryssland tog i veckan beslutet att stoppa gasexporten till Polen och Bulgarien med kravet att betalning måste ske i den ryska valutan rubel.

Rysk gas exporteras istället i allt högre utsträckning till Kina. Gazprom uppger att Kina ökat inköpen med nästan 60 procent på årsbasis under perioden januari–april jämfört med samma period 2021, rapporterar TT.