Att posera med vapen i musikvideor har hittills varit relativt riskfritt och svenska medier hyllar gärna ligister som rappar. Men i december dömdes rappare för grovt vapenbrott och nu åtalas ännu en rappare och två kumpaner. De poserar med vapen som använts vid en dödsskjutning på en fullsatt uteservering förra sommaren, enligt åklagaren.

Den 18-årige rapparen pekas ut som ”krimfluencer” i Bredängsnätverket. Hans låtar är ett skyltfönster för gängets våldskapital och syftet är att locka in ungdomar i nätverket, enligt polisen.

Medier, som P3, är också med och lyfter fram dessa ligister som förebilder genom att sprida deras musik och framställa dem som hjältar.

Nu åtalas han och de två andra i videon för grovt vapenbrott, för vilket minimistraffet är två års fängelse.

De åtalade står maskerade och beväpnade med två pistoler – en Glock och en Walther PPQ – i de bilder och filmer som polisen bifogar. Väggklotter bakom dem hedrar mördade gängmedlemmar.

Samtidigt som rapparen framför texter om det kriminella gatulivet håller hans maskerade vänner upp pistolerna mot kameran. Det är ”gangsterrap”. Filmen spelas in i februari förra året och lades upp på Youtube för att spridas.

Dödades på uteservering

Fyra månader senare dokumenterar en övervakningskamera i Sätra söder om Stockholm de ögonblick när två mörkklädda och maskerade män springer fram till en uteservering och utan förvarning och på bara någon meters avstånd börjar avlossa skott mot en man som har ryggen vänd mot dem. Panik utbryter. Folk flyr uteserveringen. Den man i 25-årsåldern som är måltavla för skjutningen står utan chans att försvara sig och faller död till marken. Också en annan gäst, en pappa i 40-års ådern som jobbar i hemtjänsten träffas.

Mordet är olöst – men tomhylsor som lämnas kvar på platsen ger polisen bitar i ett större pussel, rapporterar Expressen.

Polisen slå fast att ett av vapnen som användes vid dödsskjutningen i fjol är samma Glock-pistol som visades upp i Bredängsrapparens musikvideo några månader tidigare.

Kammaråklagare åtala nu rapparen och hans kumpaner för grovt vapenbrott.

– Jag påstår att det är äkta vapnen man använt i musikvideon och jag tycker att detta är värt att pröva rättsligt, säger Petra Götell.

– Som artist kan man välja att visa upp tuggummipop, dansbandsmys eller headbangerrock. Eller så kan man visa upp det som jag påstår här – att man vill befästa ett våldskapital, säger hon.

12-åriga Adriana

Det är inte första gången rappare åtalas och döms för vapenbrott.

Förra året dömdes tre män för grovt vapenbrott kopplat till en annan musikvideo. I den videon visade man upp ett vapen som senare användes för att mörda 12-åriga Adriana i Botkyrka. De fick upp till fem års fängelse.