För ett år sedan hade Annie Lööf nära tio procent i opinionsmätningarna, nu är man nere på närmare sex procent, som i senaste Sifo-mätningen. Nu sprider sig paniken i partiet och den interna kritiken växer.

Om valresultatet blir så som mätningarna antyder tappar Annie Lööf var fjärde väljare sedan förra valet 2018, då partiet nådde 8,6 procent. 

– Även om det baka skiljer ungefär 2 procentenheter är det rent psykologiskt väldigt stor skillnad att ligga på runt 8, som vi tidigare gjorde, och att ligga på 6 som vi gör i dag, säger en ledande företrädare i partiet till Expressen (betalvägg).

Nu talas det om oro, kris och frustration inom partiet.

Samarbeta – åt vilket håll?

De interna kraven på en förändring blir allt högre. Frågan är åt vilket håll partiet ska gå.

En falang vill gå åt vänster och etablera ett närmare samarbete med Socialdemokraterna. Vissa vill till och med gå till val på att bilda regering med S efter valet.

– Jag tror vi kommer landa där. Det vore det logiska i det här läget, säger en inflytelserik C-företrädare.

Att man därmed gör sig beroende av Vänsterpartiet tycker dessa röster inte är något problem. Det blir upp till S att se till att V röstar på regeringens förslag.

En annan falang vill att partiet ska måna om en fri position mellan blocken och hålla dörren högerut öppen. Dessa centerröster anser att det är djupt problematiskt att Annie Lööf och partiledningen i praktiken drämt igen den, konstaterar Expressens Tomas Nordenskiöld.

”Är vi bara emot SD”?

Från detta håll är man också kritisk mot att avståndstagandet till SD får en så framträdande roll i partiets kommunikation och strategi.  

– Jag tycker väldigt illa om SD och vill inte samarbeta med dem. Men detta har blivit som en repad skiva som bara går om och om igen, med samma budskap. Det är som att det är det enda vi har att komma med, vilket skapar mycket frustration ute i landet. Man känner sig inte bekväma med den här strategin, säger en central företrädare i partiet.