Justitieminister Morgan Johansson (S) har varna för det nya muslimska partiet Nyans som ”extremt farligt”. Nu svarar partiledare Mikail Yüksel på kritiken.

Det är i tidskriften Kvartals podcast ”Fredagsintervjun” som Nyans partiledare, den tidigare C-politikern, Mikail Yüksel ger sin syn på den senaste tidens uppmärksamhet runt partiet, inte minst från Socialdemokraternas toppskikt.

– De är redan jätteoroliga och har börjat uttala sig om oss, Morgan Johansson och Anders Ygeman. Jag ser att ledande namn i Socialdemokraterna skriver om oss i sociala medier, och jag vet att de pratar om oss internt, säger han.

S motarbetar muslimer

Mikail Yüksel avfärdar Morgan Johanssons påstående att partiet vill ”splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället”.

– Vi är ett parti som vill ena samhället. Vi vill faktiskt att svenska folket ska leva i harmoni, hand i hand, sida vid sida. Det är Socialdemokraterna som skapar polarisering i samhället genom att motarbeta vissa minoritetsgrupper, i synnerhet muslimer. De gör det genom att lägga förslag på att förbjuda muslimska friskolor, och deras förslag handlar bara om muslimska friskolor, inte judiska. För de kan inte förbjuda judiska skolor eftersom de är skyddade i grundlagen.

Vill förbjuda islamofobi och hädelse

Mikail Yüksel menar att bidragsgranskningar av skattemedel till muslimska organisationer är en ”häxjakt” på muslimer och hävdar att Säpo kommer med falska påståenden om barn som radikaliseras på muslimska friskolor. 

Nyans vill lagstifta mot islamofobi, bland annat genom att ge muslimer status som minoritetsgrupp i grundlagen.

Yüksel förstår att kristna kanske accepterar att bibeln bränns, men muslimer har en annan syn på sin religion. Han menar efter korankravallerna att svenska samhället borde förstå upprorsmakarnas känslor. Han vänder sig också mot att det ska vara tillåtet att kritisera en religion som islam.

Att bränna koranen är hets mot folkgrupp och borde vara förbjudet, menar Mikail Yüksel. Men själv har han och partiet krävt att Lars Vilks konstverk Nimis ska brännas ned, eftersom man ser det som ”en symbol för islamofobi”.

Nyans medverkade också vinterns protester mot socialtjänsten och hävdar att svenska socialtjänsten omhändertar barn enligt LVU på felaktig grund.